Следва

Светът полудя! Край с целулита! Дали?!

Съвети за спиралата или просто и лесно ли е да сме с перфектните мигли

Правейки ежедневния си грим, поне една трета от вниманието си отделяме на миглите. Въпреки грижите, те често...

Hair преди 14 години

Правейки ежедневния си грим, поне една трета от вниманието си отделяме на миглите. Въпреки грижите, те често опадат, изглеждат безжизнени и редки. Как да ги възвърнем към живот и какво знаем за тях?

Миглите, както и косата, са изградени от особен белтък – кератин. В течение на годините миглите постоянно опадат, но на тяхно място израстват нови. Този процес в повечето случаи върви незабелязано. Обаче ако растежът на миглите е забавен, то опадането става забележимо не само за нас, но и за околните. Освен това може да се засили и окапването на миглите.

Тези симптоми са предизвикани от некачествена козметика, неправилното сваляне на грима, алергии, стрес, неврози, упадък на силите, оскъдно хранене, прием на лекарствени средства, нарушение във функцията на щитовидната жлеза, а също и от възпалителни заболявания на очите. Причините за опадането на миглите са твърде индивидуални и ако ситуацията е извън контрол или се наблюдават и други неприятни симптоми, най-добре е да се направи консултация с лекар.

В домашни условия ефективната грижа за миглите може да включва същите прийоми както и за косата – това са хранителни маски на основата на растителни масла и мастноразтворими витамини. Тук има много варианти, но главните моменти са следните. Това може да бъде чисто рициново масло, бадемово, зехтин или репейно масло, рибено (богато на витамин А – главен заздравяващ компонент на миглите), витамин Е, или растително масло с добавяне на витамин Е.

За съхраняване на такъв разтвор може да се използва флаконче от спирала за мигли, но предварително добре измито и подсушено. Подхранващото масло се използва всеки ден, като се нанася с помощта на четчица върху чисти и сухи мигли, започвайки от основата им, движейки се нагоре към върха. Четчицата се потапя в маслото и буквално се разчесват първо горните, после долните мигли.

Четчицата старателно се приближава към корените на миглите, но се внимава да не попадне масло в слизестата обвивка на очите, тъй като това води до усещането за маслена пелена, която трудно се премахва. За да има траен ефект за миглите, такава процедура е необходимо да се провежда в продължение на месец и по необходимост да се повтори няколко пъти в годината.

Ако клепачите добре възприемат растителните компоненти, за укрепване на миглите и за подхранване кожата на клепачите може да се използва следната масажна смес : растително масло плюс ситно смлян магданоз или сок от алое. Допълнителният масаж усилва действието на активните компоненти, ускорява настъпването на желания ефект. Освен това, подходящи са и студени компреси с билки (запарка от синчец, лайка, босилек).

Да си поговорим малко за спиралата за мигли.

Основа за спиралата е преди всичко восъка. В повечето случаи се използва животински восък ланолин. Въпреки че придава на спиралата добро прилепване и обезпечава равното, безпрепятствено нанасяне, ланолинът често става причина за алергични реакции (зачервяване краищата на клепачите, сълзене).

Като алтернатива на ланолина се използва пчелен восък, восък с минерален произход церезин или вазелин, а също растителни восъци. Тъй като растителните восъци според своите механични свойства са или по-плътни от ланолина или по-течни, се случва да се съчетават.

За придаване оттенък на туша широко се използват синтетични пигменти, които обезпечават широка палитра от нюанси. Обаче синтетичните оцветители са силни алергени, затова притежателките на чувствителни клепачи трябва да избират туш с минерални оцветяващи пигменти.



За да се придадат на спиралата по-особени свойства, например способност да удължава или удебелява миглите, в рецептурата се включват различни пълнители – силикон, полимерни компоненти, найлонови нишки. Обичайно такива ингридиенти са инертни, те не влизат в окислителни реакции и много рядко предизвикват непоносимост. Дискомфортът от употребата на такава спирала може да е свързан само с неправилно нанасяне или използване на твърде голямо количество. Частичките му може да попаднат в очната ябълка и механически да я раздразнят.

При покупка на спирала за мигли е важно да се обръща внимание и на допълнителните хранителни вещества – това може да бъдат копринени протеини, пантенол, специален комплекс за възстановяване на кератина, витамин А, С, Е. Например в състава на туша за мигли може да влиза масло, което укрепва миглите и усилва растежа им.

Често, дори използвайки скъпи продукти, се сблъскваме с проблема струпване на миглите – тушът се натрупва, ляга неравномерно. Това може да се предизвика от няколко причини. Преди всичко от дългото съхранение на спиралата. Тъй като всеки туш е направен на восъчна основа, при всяко отваряне на флакона восъкът губи влага, става по-твърд, тушът сякаш изсъхва. Ситуацията закономерно се усилва при студено време.

Разбира се, най-добре е да не се използва повече от 3-4 месеца, но какво да се прави ако се е е сгъстила консистенцията вътре по-рано от определения срок?



Втвърденият восък може да се втечни на водна баня. Затвореният туш се пуска в чаша с гореща вода (нивото на водата не трябва да стига до капачката, за да не попадне вътре). Флаконът леко се разклаща, за да се осигури равномерно загряване на съдържанието. След няколко минути восъкът става мек и тушът може да се използва без проблеми.

Друга причина за претрупването на миглите с туш се крие в обилното му нанасяне. Повторно нанасяне върху веднъж вече сложен туш не трябва да се прави. Тушът се нанася само върху чисти мигли, прокарвайки четчицата 3-4 пъти от корените към края на миглите. Движенията трябва да са бавни като четчицата се задържа на места за секунда и се движи настрани, за да може тушът максимално да покрие цялата повърхност на миглите. Ако е необходимо да се обнови грима, остатъците от туша е добре да се отстранят със специални средства и след това да се сложи нов слой.

Малка хитрост, която помага да се избегне използването на излишно количество туш, придавайки при това пищност на миглите – когато миглите са редки, между тях е необходимо да се сложат точки с помощта на подострен молив за очи. Помага също и нанасянето на тънка ивица в основата на миглите. За да има максимален ефект ивицата трябва да се слива с естествения цвят на миглите или да е подбрана в съответствие с цветовия тип. За „зима” е идеален черния туш и такава линия, „лято” – сив, сребрист и черен тон. „Пролет” – син, зелен, а за ”есен” е най-добре да се използва кафяв или наситен зелен.

Свалянето на грима е не по-малко важен момент от правилния подбор на спиралата. Много жени просто измиват грима от очите с помощта на вода и сапун. Не е учудващо защо след такава процедура се усеща „боцкане” в очите, а кожата наоколо е покрита с дребни бръчици. При свалянето на грима е необходимо използването на специални средства – така се губят по-малко време и сили, за да се сдобиеш с лъчист поглед, добре изглеждащи клепачи и пищни мигли. Разбира се, изборът на средства за премахване на грима от очите е индивидуален.



За да направиш ефективен и грамотен демакиаж е достатъчно да вземеш козметичен тампон във формата на диск. Едната половинка постави под долните мигли, а на другата нанеси тоалетно мляко или лосион и я сложи на горните мигли, затваряйки предварително очи. 20-30 секунди са достатъчни, за да могат почистващите компоненти да размекнат туша и тогава гримът напълно ще се отдели. През цялото това време тампонът под долните мигли защитава кожата от замърсяване. При такава техника на демакиаж частичките от туша не попадат в очите и не предизвикват раздразнение.

Ще отбележим, че понякога опадането на миглите е предизвикано от тежки травми или медикаментозно лечение и реанимирането на естествените мигли е невъзможно. При такива случаи идват на помощ съвременната козметология и козметична хирургия, предлагайки трансплантация на мигли. В действителност се пресаждат не самите мигли, а косъмчета от кожата на главата върху линията на клепачите. В последствие за такива мигли е необходима специална грижа – подстригват ги и ги подвиват в нужната посока. Въпреки че трансплантацията изисква много време и сили, при безизходна ситуация това е единствената алтернатива.

Но все пак, ако спазваш тези толкова ценни съвети по-горе, ще избегнеш много проблеми не само с косъма, но и с кожата на лицето. 

 

More Hair